fbpx

Peruanska Maka

Sastav i način upotrebe

Maka (Lepidium meyenii) je izvanredno hranjiv koren sličan repi (rotkvi). Raste na velikoj nadmorskoj visini planinskog masiva Anda. Najbolja maka raste iznad 2000 m. Deluje slično žen-šenu pa odatle i naziv Peruanski žen šen.

Pomaže u regulisanju i kontroli normalnog funkcionisanja organizma i pruža brojne zdravstvene blagodeti. Pošto je bogata jodom, povoljno deluje na funkcionisanje tiroidne žlezde koja posredno utiče na endokrini sistem. Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma i magnezijuma i zbog prisustva alkaloida koje jedina ima od svih biljaka (makaeni i makaidi) ima povoljne efekte na plodnost i reproduktivnost.

Ova biljka spada u red adaptogena, biljaka koje podižu otpornost na bolesti, normalizuju funkcionisanje organizma, podstiču fizičko i mentalno zdravlje. Vrlo je cenjena i kao hrana i kao prirodni lek.

Peruanska Čarobna maka sadrži velike količine aminokiselina, vitamina, minerala i ugljenih hidrata. Bogata je mineralima kalcijuma, joda, magnezijuma, fosfora, kalijuma, sumpora, gvozđa, cinka… Obiluje vitaminima B grupe, i vitaminima C i E. Maka sadrži skoro 20 različitih amino kiselina i 7 esencijalnih amino kiselina.

Izuzetne osobine Peruanske čarobne make potiču od njenog jedinstvenog sadržaja koji čine:
• 10-14% proteina
• do 70% ugljenih hidrata
• 8% dijetskih vlakana
• 2% masti
• Energetska vrednost u 100 gr. peruanske make iznosi 1532 kj/362 kcal.

Način upotrebe:

Peruanska čarobna maka u prahu (100g i 150g)
Preporučena dnevna doza Peruanske čarobne make u prahu je 2-5 gr. odnosno 1-2 ravne kafene kašičice. Peruansku čarobnu maku možete pomešati sa vodom, jogurtom, voćnim jogurtom, sokom, čokoladnim mlekom ili čajem. Zbog svog slatkastog ukusa Peruanska čarobna maka je odličan dodatak desertima, smoothi-ima, slatkim poslasticama i frapeima.

Peruanska čarobna maka – kapsule iz bočice (75 ili 150 kapsula)
Preporučena dnevna doza Peruanske čarobne make u kapsulama iz bočice je 4-6 komada. Preporučujemo da čarobnu Maku konzumirate pre ili za vreme obroka.

Peruanska čarobna maka – kapsule iz blistera (30 kapsula)
Preporučena dnevna doza Peruanske make u kapsulama iz blistera je 4-6 kapsula dnevno. Preporučujemo da čarobnu Maku konzumirate pre ili za vreme obroka.

Napomena:
Peruanska čarobna maka je dodatak ishrani i nije zamena za hranu.
Svakodnevnim i redovnim korišćenjem Peruanske čarobne make u minimalnim dozama (2-5 gr. praha/4-6 kapsula iz bočice dnevno) je pravi put da vaš organizam oseti njene blagodeti. Rezultati će izostati ukoliko se svakodnevno ne uzimaju preporučene količine Peruanske čarobne make.

Glavne prednosti Peruanske čarobne make

Prednosti Make odavno su cenjene, ali tek od nedavno je i kod nas popularizovana kao dodatak u ishrani i moćan sastojak za opšte zdravlje organizma.

Do sada nisu otkrivene nikakve ozbiljne kontraindikacije pri konzumiranju ove moćne biljke, ali kao i svaki drugi sastojak – ne treba je uzimati u nekontrolisanim količinama. S obzirom da je Peruanska čarobna maka namirnica – dijetetski proizvod, koristi se u mnogo većim dozama nego druge lekovite biljke i može se koristiti u neograničenom vremenskom periodu bez ikakvih rizika i bilo kakvih štetnih posledica. Potpuno je organska i ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Prvi rezultati u promeni energije pojavljuju se već nakon 7-10 dana.
Maka je najpoznatija po uticaju na poboljšanje plodnosti i hormonalnih disbalansa i kod žena, kod muškaraca, ali to nije sve.

Ovo su 7 glavnih prednosti koje Maka pruža svakom organizmu pojedinačno:

1. Vitamini i minerali

Peruanska čarobna Maka je sa razlogom uvrštena u top 20 najmoćnijih biljaka na planeti. Bogata je vitaminima C, B i E i mineralima poput kalcijuma, cinka, gvožđa, magnezijuma, fosfora, joda…Pored svega navedenog sadrži i zdrave amino kiseline, proteine i alkaloide kojih ima samo u maki!

2. Seksualne funkcije

Maka je od davnina u širokoj upotrebi kada su u pitanju plodnost i reproduktivnost. Ona podstiče libido i veću izdržljivost kod muškaraca, a kod žena balansira hormone i povećava plodnost. Koren make povećava serum – luteinizirajući hormon u hipofizi (hormon povezan sa plodnošću).

3. Raspoloženje i PMS

Kako balansira čitav organizam, tako i pozitivno utiče na nagle promene raspoloženja, anksioznost, depresiju i nezadovoljstvo. Posebno je aktivna pri menstrualnim ciklusima, ublažavajući tegobe, kako tokom ciklusa, tako i u menopauzi. Ublažava grčeve, bolove u telu i valunge.

4. Opšta energija

Već nakon nekoliko dana od uzimanja make, možete primetiti razliku u energiji organizma. Peruanska čarobna maka povećava energiju i izdržljivost i upravo iz tog razloga, mnogi sportisti je koriste kako bi dostigli maksimalne učinke. Ako se osećate umorno i bezvoljno tokom većine dana, maka će vam sigurno pomoći. Čak i najmanja količina biće vam dovoljna za podsticaj da se pokrenete.

5. Opšte zdravlje

Peruanska čarobna maka pomaže sveukupnom zdravlju na više načina. Čisto gvožđe iz make pomaže u obnavljanju crvenih krvnih zrnaca, umanjujući anemiju i kardiovaskularne bolesti. Čuva kosti i zube i potpomaže u bržem zarastanju rana. Kada se koristi u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću, već nakon mesec dana primetićete povećanu mišićnu masu i zategnutost.

6. Koža i kosa

Maka se koristi i kako bi se rešili problemi sa kožom. Maska od make uklanja akne i bubuljice, ali još jedna pogodnost je da umanjuje preosetljivost. Za vreme toplog ili hladnog vremena, maka izuzetno pomaže koži i kosi da podnesu ekstremne temperature bez dodatnih posledica.

7. Osećanja

Maka deluje na žlezde, te se luče odgovarajući hormoni što dovodi do balansa u organizmu. Ona ublažava simptome anksioznosti na prirodan način, a ne pravi naviku. Povećanje mentalne energije i pamćenja takođe su zabeleženi u dokazanim studijama o Peruanskoj čarobnoj maki.

Uticaj Peruanske čarobne make na osobe ženskog pola

Peruanska čarobna maka može pomoći kod:

Uspostavljanja hormonskog balansa
Uklanjanja simptoma menopauze (prekomerno znojenje, valunzi, promene raspoloženja…)
Ublažavanja simptoma PMS-a i regulisanja bolnih i neredovnih menstruacija
Poboljšavanja plodnosti
Poboljšavanja tonusa kože – daje joj vlažnost i vitalnost
Povećanja seksualne želje
Pojačavanja orgazama
Smanjenja depresije i povećavanja energije
Povećavanja izdržljivosti
Podsticanja pamćenja
Poboljšavanja cirkulacije
Balansiranja telesne težine

Menopauza

Vreme nastupanja menopauze zavisi od mnogih faktora. Što je seksualna aktivnost intenzivnija, klimaks se duže odlaže. I obrnuto. Naravno da veliki broj trudnoća, porođaja i abortusa uslovljavaju brži i bolniji klimaks.

Šta je u fiziološkoj osnovi menopauze?

U periodu između četrdesete i šezdesete godine života tkivo jajnika postepeno prestaje da odgovara na impulse koje dobija iz centara u velikom mozgu. Tokom mesečnih ciklusa, hipofiza komunicira sa tkivom jajnika na periferiji. S obzirom da je organizam baziran na čvrstim hijerarhijskim odnosima, jajnici odgovaraju na stimulaciju iz velikog mozga koji oslobađa specifične peptide (FSH i LH), te na taj način tokom čitavog mesečnog ciklusa stalno regulišu potrebne nivoe ženskih polnih hormona (ESTROGENA i PROGESTERONA). Tako oslobođeni ženski polni hormoni utiču na funkcionisanje gotovo svih sistema u organizmu. Dakle, menopauza predstavlja početak pada nivoa ženskih polnih hormona, zbog čega dolazi do pada funkcija svih organa i sistema koji su zavisili od njihove koncentracije.

Kako možete povećati nivo polnih hormona u organizmu?

Za kompletno zdravlje Vašeg organizma potrebno je sledeće:

Povećati fizičku aktivnost
Pravilna ishrana
Konzumirati dodatke ishrani koji povećavaju nivo estrogena

Aktivni sastojci Peruanske Čarobne Make imaju sposobnost delovanja na centre u mozgu pri čemu mogu uticati na kontrolu rada HIPOFIZE putem pozitivne stimulacije HIPOTALAMUSA. Na ovaj način omogućena je mnogo jača i dugotrajnija stimulacija tkiva jajnika.

Poboljšavanje plodnosti

Nakon puberteta kod žena se uspostavlja normalan fiziološki odnos mesečnog lučenja dva hormona – ESTROGENA i PROGESTERONA. Njihovo oslobađanje je kontrolisano iz HIPOFIZE i to putem oslobađanja dva peptida (FSH I LH). Za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema jako je bitna ravnoteža i harmoničan odnos centara u mozgu i jajnika na periferiji. Peruanska Čarobna Maka može blagotvorno delovati na centre u mozgu, pri čemu utiče na kontrolu rada HIPOFIZE putem pozitivne stimulacije HIPOTALAMUSA.
Uspostavljanjem ovakve ravnoteže omogućeno je, u svakom ciklusu kod žena, nesmetano oslobađanje hormona Hipofize (FSH i LH), čiji je zadatak stimulisanje jajnika i oslobođanje dovoljne količine ženskih polnih hormona Estrogena i Progesterona u prvom i drugom delu ciklusa, te na taj način adekvatno pripremanje sluzokože materice.

Seksualna želja

Pored toga što sadrži značajne nutrijente koji mogu umanjiti negativne efekte stresa i loše ishrane i što svojim adaptogenim dejstvom normalizuje hormonske nivoe, Peruanska Čarobna Maka takođe može imati svojstva afrodizijaka koja ćete iskusiti u vidu pojačavanja seksualne želje!
Evidentno je da su seksualna energija, seksualnost, strast i želja povezani sa ukupnim nivoom energije u organizmu. Korišćenjem dodataka u ishrani u vidu Peruanske Čarobne Make možete obezbediti fiziološki optimalno funkcionisanje Vašeg organizma.

Doživite snažan orgazam

Procene su da preko dve trećine žena ima teškoće u postizanju orgazma. Iako je ovo normalno za početak seksualno aktivnog doba, često se nastavlja i u kasnijem zrelom dobu, a vezano je za životne okolnosti u pogledu stresa ili emotivno nezadovoljstvo.

Kako Peruanska Čarobna Maka može pomoći?

Maka sa svojim sastojcima obezbeđuje visok nivo nutrijenata koji su snažna podrška zdravlju reproduktivnog sistema i mogu da ublaže negativne efekte stresa i nepravilne ishrane koji su često uzrok seksualne disfunkcionalnosti. Redovnom upotrebom Peruanske čarobne make možete podići opšti nivo energije i seksualne želje, time što maka može regulisati hormonalne nivoe na prirodan način i deluje kao afrodizijak. Sa redovnom upotrebom Peruanske čarobne make možete osetiti više životne i seksualne energije i veću strastvenost prilikom seksualnog odnosa.

Uticaj Peruanske čarobne make na osobe muškog pola

Peruanska čarobna maka može pomoći muškarcima kod:

Povećanja plodnosti
Povećanja libida
Podizanja nivoa testosterona i produžavanje trajanja erekcije
Povećanje broja i pokretljivosti spermatozoida
Povećanja energije i izdržljivosti

Plodnost kod muškaraca

Usled negativnih uticaja spoljašnjih faktora (stres, umor…) dolazi do poremećaja u lučenju hormona TESTOSTERONA, te hipofiza oslobađa manje količine neuropeptida koji ga proizvode. TESTOSTERON utiče na veliki broj funkcija u organizmu muškarca, od kojih je ključna – održavanje normalne količine spermatozoida.

Peruanska Čarobna maka može delovati na centre u mozgu putem pozitivne stimulacije HIPOTALAMUSA i pri tome može uticati na kontrolu rada HIPOFIZE što omogućuje povećano lučenje peptida koji dovode do produkcije testosterona.

Neki od naših kupaca kažu da se korišćenjem Perunske čarobne Make za samo 10 dana povećali broj spermatozoida i do 200%.

Libido – seksualna želja

LIBIDO je nedvosmisleno povezan sa celokupnim funkcionisanjem muškog organizma.
Pored toga što sadrži značajne nutrijente koji umanjuju negativne efekte stresa i loše ishrane i što može svojim adaptogenim dejstvom normalizovati hormonske nivoe, Peruanska čarobna Maka može imati svojstva afrodizijaka koja možete iskusiti u vidu obnavljanja i pojačavanja seksualne želje!

Povećavanje energije i izdržljivosti

Peruanska čarobna maka može povećati energiju i idealan je dar prirode za sve one kojima energija nedostaje kao i za sportiste. Konzumiranjem Peruanske čarobne Make možete pojačati imuni sistem, smanjiti stres i mentalni zamor. Peruanska Čarobna maka je superfood, biljka sa izuzetnim sposobnostima i može uticati na povećanje energije, izdržljivosti i snage. Takođe, bitno je napomenuti da može pomoći u regeneraciji i izgradnji vlakana na prirodan način.

Istorijat čarobne make

Prvi zapisi o upotrebi čarobne make potiču još od pre nove ere. Maku su upotrebljavale stare civilizacije, ne samo za ishranu već i u medicinske svrhe. Bila je važan sastojak u ishrani zbog visokih nutritivnih vrednosti i visokog procenta proteina, masti kao i esencijalnih elemenata (jod, gvožđe, kalijum, magnezijum…), međutim najbitnija specifičnost ove biljke je jedinstveno prisustvo alkaloida makaida i makaena kojima se pripisuje velika uloga u dobrom funkcionisanju kompletnog hormonalnog sistema ljudskog organizma.

Legenda kaže da su ratnici Inka konzumirali velike količine korena make pre polaska u borbu. To ih je činilo izuzetno snažnim. Ali, nakon pobeda i osvajanja grada, vojnicima Inka je bilo zabranjeno da koriste maku, kako bi zaštitili žensku populaciju u osvojenim gradovima od njihovih moćnih seksualnih impulsa. Tako je maka dobila reputaciju čarobne biljke koja daje energiju, povećava snagu, pojačava libido i plodnost.

Španski osvajači su toliko bili opčinjeni i zadivljeni dejstvom make da su jedno vreme naplaćivali porez ne u zlatu, već u čarobnoj maki. U kolonijalnim zapisima, mogu se naći podaci o količinama kupovine korena make od strane španskih vlasti.