fbpx

Spirulina

O algi Spirulini

Spirulina je jednoćelijska plavo-zelena alga koja gradi spiralne niti u obliku spirale, vidljive mikroskopom. Jedan je od najstarijih oblika života. Spirulina je besmrtni organizam koji se obnavlja.
Bogata je hranljivim materijama u velikim koncentracijama .
Može se naći u slatkim vodama, jezerima i rekama, na mestima sa dosta sunca.
Spirulina je 100 % prirodna, bez konzervansa, lako svarljiva, pogodna je za upotrebu za sve uzraste i odlična zamena za veštački proizvedene minerale i vitamine.
Ova mikroalga u svom sastavu ima preko 100 hranljivih supstanci i predstavlja izvanredan dodatak ishrani.

Šta sadrži Spirulina?

Vitamini
– Beta karoten (vitamin A) – snažan antioksidans koga ima 39 puta više nego u šargarepi
– Alfa i gama karotenoida – prirodnih antioksidanata koji rade u sinergiji i obezbeđuju moćnu zaštitu tela.
– Vitamine B grupe i to: B-12, B-1 (koji učestvuje u funkciji nervnih ćelija), B-2 (koji učestvuje u energetskom metabolizmu ugljenih hidrata i proteina i niacina potrebanog za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i sintezi polnih hormona), B-3 (niacin), B-5 (pantotenska kiselina), B-6 (piridoksin) , B-7 (biotin), B-9 (folna kiselina)
– Pojačano prisustvo vitamina C

Proteini i aminokiseline
– Biljni proteini (63%) koji sadrže sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline.
Spirulina je idealna za ishranu vegana, vegetarijanaca, sportista i osoba na dijeti i postu.

Minerali
– Spirulina je bogata gvoždjem, sadrži ga više od spanaća
– Kalcijum
– Cink, fosfor, selen, magnezijum

Esencijalne masne kiseline
– Omega 3 i 6 masne kiseline
– GLA (gama linolenska kiselina)

Pigmenti
– Fikocijanin (stimuliše i jača imuni sistem)
– Hlorofil

Način upotrebe

Spirulina tablete mogu koristiti osobe svih uzrasta. Odrasli mogu uzimati 4-6 tableta dnevno uz jelo ili između obroka, a najkasnije 4 sata pre spavanja. Preporučuje se korišćenje osobama ženskog pola za vreme menstruacije i menopauze.

Spirulina se može koristiti i kao maska za lice

Ukoliko imate masnu kožu izdrobite 2-3 tablete i pomešajte sa malo vode i namažite na lice.
Ukoliko imate suvu kožu izdrobite 2-3 tablete i pomešajte sa malo jogurta ili pavlake i namažite na lice.
Maska se suši na licu 15 minuta, a zatim je uklonite umivanjem sa mlakom vodom.

Spirulina se koristi kao dodatak u pravljenju poslastica i šejkova. Može se koristiti i kao dodatak jelima tako što se prah dodaje kao začin pri kuvanju i to na kraju termičke obrade. Preporučuje se upotreba na temperaturi manjoj od 42C, da bi se sačuvali svi hranjlivi sastojci.

Bitno je reći i da sportisti mogu uzimati više tableta dnevno zbog povećane potrebe za dodatnom energijom!

Blagodeti

Spirulina je bogata vitaminima, mineralima i proteinima u čiji sastav ulaze esencijalne aminokiseline koje su neophodne našem organizmu, a unose se samo preko hrane, odnosno organizam ih ne skladišti već ih je potrebno obezbediti putem ishrane. Posebno se izdvaja aminokiselina fenilalanin koja može blokirati dejstvo centra za apetit. Pored toga, spirulina se koristi u dijetetici, kozmetici i kao dodatak svakodnevnoj ishrani. Spirulina se preporučuje osobama koje su izložene stresu, psihofizičkom naporu i predstavlja energiju za aktivan život.

Spirulina pomaže u :
Podizanje imuniteta
Bolji rad digestivnog trakta
Smanjiivanje apetita
Podmlađuivanje organizma
Čišćenje – detoksikacija organizma
Ubrzavanje metabolizma
Snižavanje visokog krvnog pritiska
Poboljšanje krvne slike
Poboljšavanje koncentracije i pri pamćenju
Povećanje izdržljivosti

O hlorofilu

Hlorofil u spirulini je veoma prisutan i po sastavu je vrlo sličan hemoglobinu u krvi. Razlikuju se po tome što je u hemoglobinu gvožđe, a u hlorofilu magnezijum.
Hlorofil pomaže da se stvore i dopune crvena krvna zrnca vezivajući kisonik i time povećava energiju. Zahvaljujući tom procesu, čisti se organizam i bori protiv infekcija. Takodje, rane brže zarastaju i poboljšava se cirkulacija.
Hrolofil ima i antiseptičko delovanje, jača tkivo i čini ga otpornim na bakterije i mikroorganizme

Spirulina i sportisti
Efikasna energija za veću snagu i izdržljivost. Spirulina održava optimalan metabolizam tokom treninga i takmičenja.
Spirulina je bogata hranljivim materijama i brzo i lako se vari . Smanjuje osećaj gladi a snabdeva telo potrebnom energijom.
Posle treninga a zbog ubrzanog metabolizma mišići su upaljeni. Spirulina ubrzava eliminaciju tzv. otpada iz mišića i brzo nadopunjuje minerale izgubljene tokom znojenja.
Kod intenzivnih treninga priliv kiseonika je 10 puta veći što znači i povećanu proizvodnju oksidanata i slobodnih radikala koji oštećuju ćelije na molekularnom nivou. To dovodi do oštećenja tkiva i mišića. S obzirom da je spirulina bogata moćnim antioksidantima, njenim redovnim korišćenjem se smanjuje razaranje mišićnog tkiva.
Spirulina obezbeđuje proteine koji se lako razgrađuju i ne sadrži nepotrebne masnoće. Pogodna za konzumiranje pre utakmice jer daje veliku količinu energije i snage. Ako se koristi pre jela zadovoljava apetit i smanjuje potrebu za nepotrebnim unosom kalorija sa čime se telesna težina sportistima održava na željenoj vrednosti.