Detoksikacija od šećera

Problem se šećerom je što vam nijedan zdravstveni radnik neće reći da ga uzimate previše, ili da je šećer problem, ukoliko ne dobijete dijabetes – a tad je već kasno. Po pravilu, mi nemamo predstavu koliko smo rafinisanog šećera u stvari pojeli tokom dana. Unosimo ga putem kafe, čaja, keksa, mlečnih čokolada, sladoleda, pita, kolača, prerađene hrane, sokova, gaziranih napitaka…

Što se tiče Amerikanaca, postoji statistika: prosečan Amerikanac konzumira 22 kafene kašičice šećera dnevno. Moguće je da ni mi, u proseku, nismo daleko od toga. U toj količini, ovaj slatki artikal postaje zaista opasan po zdravlje.

Ako osećate da unosite previše šećera i da je to loše po vaše zdravlje, postavite sebi nekoliko pitanja. Da li sam postao/la zavisan/na od šećera? Da li posežem za slatkišima često tokom dana? Da li žudim za slatkim stvarima? Iskreni odgovori na ta pitanja ukazaće vam da li preterujete se šećerom, koji zaista poseduje određenu sposobnost da izazove zavisnost.

Evo kako biste mogli da se za 10 dana “skinete” sa te navike!

Izbacite iz ishrane sve zašećerene napitke. Razni gazirani napici i sokovi i gori su od čvrste hrane, zato što se šećer iz njih brzo apsorbuje u telu i dovodi do naglog skoka šećera u krvi. Naučna istraživanja su pokazala da je konzumacija zašećerenih napitaka povezana sa dijebetesom tip 2.

Šta da pijete umesto toga? Pa, staru dobru vodu. Ili, zeleni ili biljni čaj, ili kafu.

A ako su vam čaj ili kafa gorki vez šećera – koristite steviju. Ovaj prirodni zaslađivač ima samo sladak ukus, a 0 kalorija i glikemijski indeks 0. (Hemijski veštački zaslađivači poput aspartama, splende i sl. nisu preporučljivi.)

Prestanite potpuno da jedete slatkiše. Tu se misli na bombone, mlečne čokolade (sa malo kakaoa), kekse, slatke pite, kolače, torte, džemove, slatko… Takođe, proverite koliko šećera ima u prerađenoj hrani koju koristite (to piše u deklaraciji). Ako vam se baš jede slatko, pojedite neku voćku. Voće doduše sadrži šećer, ali u daleko zdravijem obliku i kombinaciji sa mnogo drugih korisnih nutrijenata.

Jedite više proteina. Konzumacija proteina pomaže da se uravnoteže nivoi šećera u krvi i da se smanji žudnja za šećerom. Dodajte kvalitetne proteine uz svaki obrok: za doručak, prženo ili kuvano jaje, za ručak i večeru tofu ili tempeh.

Jedite više kvalitetnih masti. Nedavna istraživanja ukazuju da nisu masti, čak ni zasićene, glavni krivac za gojaznost. Naprotiv, one vam daju duži osećaj sitosti i uravnotežuju nivo šećera u krvi. Dodajte komad avokada u salatu, ili pripremite obrok na maslinovom ili kokosovom ulju. Umesto uobičajene čokoladice, grickajte bademe.

Ugljene hidrate nadoknađujte iz povrća i voća. Tokom ovih 10 dana, izbegavajte da jedete mnogo hleba i testenina, ali slobodno jedite koliko god hoćete povrća, i povremeno, neku voćku. Nakon što prođe ovaj period, možete da jedete hleb i voće onoliko koliko ste navikli.

Nosite zdrave grickalice sa sobom. Kad naglo isključite rafinisani šećer iz svoje ishrane, može da vam se desi da odjednom dobijete napad gladi dok ste na poslu, u autobusu i sl. Zato sa sobom uvek nosite kesicu oraha, badema, kikirikija i sl.

Izbegavajte gluten i mlečne proizvode. Tokom perioda detoksikacije od šećera, preporučljivo je da izbegavate mlečne proizvode i namirnice bogate glutenom (pšenični, ražani, ovseni, ječmeni hleb i peciva, pogotovo bela). Ako ne možete bez hleba, nabavite čist integralni heljdin hleb.

Spavajte dovoljno. Neispavanost posebno pojačava žudnju za šećerom i slatkim, tako da se potrudite da tokom ovih 10 dana odspavate mirno tokom noći bar 7 sati. Ako je neophodno, dremnite kratko i tokom dana.

Izvor: zdravahrana.com

Previous postNext post