7 načina na koje ovsene pahuljice neguju vašu lepotu

Ovsene pahuljice su jako zdrav doručak, ali one mogu da služe vašoj lepoti i na druge načine. Ovas umiruje kožu i ublažuje zapaljenja, a čak može i da se bori protiv bubuljica. Zato pogledajte kako sve možete da iskoristite ovu pristupačnu namirnicu.

1) PILING ZA LICE

Ovas je savršen sastojak za domaći piling. Sameljite 2 kašike ovenih pahuljica tako da dobijena masa bude zrnaste strukture. U to dodajte jednu kašičicu sode bikarbone, pa mešavinu čuvajte u zatvorenoj tegli. Kada želite da obavite piling, jednostavno uzmite malo ove mešavine, dodajte dovoljno vode da se napravi pasta, pa time odradite piling celog lica u trajanju od 60 sekundi. Na kraju sve isperite vodom.

2) PILING ZA TELO

Pomešajte 1/4 šolje ovsenih pakuljica, 1 kašiku meda i 2 kašičice maslinovog ulja. Sve dobro pomešajte, i dodajte još malo ulja ako je potrebno, kako bi se napravila pasta. Ovu mešavinu morate odmah da koristite, a njome možete da odstranite mrtve ćelije sa celog tela.

3) OBLOGA ZA UMIRIVANJE KOŽE

Kako biste umirili kožu koja je iziritirana suncem ili koprivom, koristite ovu oblogu. Ovsene pahuljice skuvajte, pa ostavite da se ohlade dok ne postanu mlake. Smesu stavite na mokru krpu, pa oblogu položite na iziritiranu kožu, tako da ovsene pakuljice leže na koži. Pustite da odstoji 10 minuta, pa onda isperite.

4) MASKA ZA PODMLAĐIVANJE

Pomešajte 1 kašiku ovsenih pahuljica sa 3 kašike toplog punomasnog mleka. Pustite da to malo odstoji, pa kada vidite da je ovas nabubrio dodajte malo soka od šargarepe i ampulu vitamina A. Masku nanesite na čisti kožu, i ostavite da deluje 30 minuta, pa isperite i nanesite hranljivu kremu.

5) ŠAMPON ZA SUVO PRANJE KOSE

Ako vams se kosa masti, a ne volite kupovne sprejeve za suvo pranje kose, probajte ovu prirodnu alternativu. U blenteru ili mašini za mlevenje kafe dobro sameljite ovsene pahuljice, pa ih pomešajte sa istom količinom sode bikarbone. Ovu suvu mešavinu umasirajte u koren kose, ostavite da odstoji minut, pa dobro iščetkajte kosu.

6) MASKA PROTIV BUBULJICA

Pomešajte 1/2 šolje ovsenih pahuljica sa dovoljno vode da se napravi pasta. Ostavite to po strani da odstoji oko 5 minuta, a onda u to umešajte 2-3 kapljice ulja čajnog drveta. Masku nanesite na čisto lice, i pustite da odstoji 5-10 minuta, pa onda isperite mlakom vodom. Ova mešavina će odstraniti mrtve ćelije s površine kože, a zahvaljujući ulju čajnog drveta bori se i protiv bakterija koje izazivaju bubuljice.

7) ZDRAVA KUPKA

U radnji zdrave hrane potražite fino samleveni ovas. Tako će lakše ostati da pluta u vodi, umesto da padne na dno kade.

U kadu punu tople vode sipajte jednu šolju ovog praha, i natapajte se oko 15 minuta. Ovo je jako zdrava kupka za celu kožu.

Izvor: zena.blic.rs

Previous postNext post