Dejv Pajgram: Superfood u restoranima

S obzirom da super hrana postaje trend u restoranima, časopis „Big Hospitality“ je objavio razgovor sa Dejvom Pajgramom, kuvarom u restoranu Vaterfol u Kentu, o tome kako on koristi pomenute proizvode pri spremanju jela i kako to može imati dobar odjek na zdravlje i poslovna rešenja.

Kako je došlo do toga da uvedete super hranu u Vaš restoran?

Još u maju, Ema Rejnolds (osnivač Rejnolds grupe) mi je donela dva mala pakovanja spiruline i hlorele – sa kojima je verovatno najteže i raditi. One su odlične jer su prepune proteina, ali su u stvari alge čiji ukus baš i nije najlepši. Prosto morate biti spremni na to kada se odlučite da ih konzumirate.
U početku nije bilo najbolje, zato što nisam imao dovoljno znanja o pripremi ovih namirnica, ali sve vreme učim i mislim da sam sve bolji.

Kako koristite superhranu u vašoj ponudi?

Ponekad, pri spravljanju jela, počnemo baš od te namirnice i nadograđujemo. Postoje neka osnovna jela koja možete obogatiti. Možete dodati čia seme ili godži bobice u poridž. Pri tome je lako raditi sa ovim namirnicama.
Kuvari uvek vole izazove. Nekad dobijete nešto što je teško upotrebiti, ali treba dosta i objasniti ljudima, edukovati ih, da su to namirnice iz prirode i da su veoma zdrave.
Maku dodajemo u neka jela. Maka se dosta pominje u novinama od skora. Maka je sladunjavog ukusa i daje snagu. Primetili smo da maka odlično ide uz čokoladne poslastice. Dodajemo je u čokoladne sladolede koje radimo po porudžbini. Ona ima stvarno mnogo više dobrih osobina nego što trenutno znamo.

Kako objašnjavate upotrebu super hrane u svojoj ponudi?

Uvek napomenemo da su u svim našim jelima prisutni ti sastojci i uskoro će biti svako jelo u meniju vidljivo obeleženo da ih ima.
Na poleđini menija biće istaknuta lista super hrane koju trenutno koristimo pri spravljanju naših obroka, zajedno sa objašnjenjem koje su koristi za zdravlje. Svo naše osoblje je obučeno za takvu pripremu jela i svi ih probaju, tako da mogu o tome da razmene iskustva sa gostima. Ljudi veoma dobro reaguju na to.

Da li biste ohrabrili i druge kuvare da slede vaš primer?

Super hrana je promenila moj život. Dok sam radio kao kuvar u gradu, nisam vodio baš najzdraviji način života. Dan sam započinjao pijenjem kafe, a sada pravim ujutro smoothie u koji dodajem guaranu i baobab, što mi daje energiju za ceo dan.
Često dodam i koenzim Q10, koji je prebogat omega3 kiselinama i odličan za zglobove. Patim od artritisa od svoje treće godine. Uveo sam Q10 u svakodnevnu ishranu i stvarno mi pomaže. Korišćenje super hrane može promeniti život nabolje u jako kratkom roku, što sam lično iskusio i zato i verujem u super hranu.
Recepte sa Makom, Moringom i sl, možete pronaći na portalu www.zdravobilje.com

Previous postNext post