INTERVJU: Anica Dobra – Osluškujte dete u sebi

Kada bismo mi, odrasli ljudi, bili u stanju da osluškujemo svoj organizam kao što to sa lakoćom rade mala deca, uvek bismo tačno znali koja hrana je dobra za nas

U prvom broju Superfood žurnala smo pokrenuli pitanje potrage za mirom i harmonijom. Sledeći iskustva učenih i obrazovanih pojedinaca, kao odgovor se nameće konstatacija da svaka jedinka ima posebne potrebe i da smeša koja dovodi do mira i harmonije kod jedne osobe, ne mora važiti za drugu osobu.
Svi se slažu da je najvažniji sastojak tzv. smeše, pored religioznog, filozofskog, spiritualnog, sportskog… sastojka, svakodnevna ishrana.

Koju vrstu namirnica koristitite u svakodnevnoj ishrani?

Sve je to šaroliko i različito, nikada ništa stalno i uvek, a opet od svega pomalo i počesto, sa puno različitih začina, po mogućstvu svežih, kao i što svaki dan na stolu ili za usput mora da se nadje živa hrana, dakle – sveža, sirova, u obliku salate ili u tečnom stanju, u obliku smutija. Dakle, voće i povrće, najbolje sezonsko i organsko, idealno bi bilo domaće. U mom slučaju je meso i riba takodje na meniju, ali ne svakodnevno, već pre kao u dobra, stara vremena za takozvani nedeljni ručak, kada god on bio. Ako mi je slatko da pojedem nešto što pripada fast food-u, onda to sa zadovoljstvom i obavim, bez griže savesti. A postoje namirnice koje gotovo nikad ne konzumiram, to su hleb i pekarski proizvodi, čokolada (ne volim), slatkiši, kafa, alkohol…. Da ne bi ispalo kako se isključivo zdravo hranim, dodaću da baš volim da popijem koka kolu zero, hladnu, sa limunom!

Da li smatrate da osoba mora biti vegetarijanac da bi se hranio (la) zdravo?

Verujem da 70% našeg zdravlja zavisi od onoga što unesemo u telo, čime ga hranimo. Na prvom mestu je ishrana, ali takođe i (ne)vazduh koji udišemo, kao i misli koje imamo.
Da li je svaki vegetarijanac zdrav? Da li je svaki mesojed nezdrav?
Ali znamo ko su dugovečni ljudi! Njih ne povezuju ni meridijani, ni predeli, ni namirnice, ni to da li se bave sportom ili puše, da li jedu jednom, ili 5 puta dnevno, da li dnevno cugnu po rakijicu ili ne… Te dugovečne ljude koji imaju preko 100 godina povezuje samo jedna stvar: Svi su vitki. Jedu polako, žvaću dugo, zahvalni su namirnicama, koje god one bile, zahvalni su životu.
Kako god, smatram da meso treba svesti na najmanju moguću meru, ako se uopšte konzumira neka bude organsko, a najbolje bi bilo izbaciti ga iz upoterbe, na prvom mestu zbog životinja! To je moj lični cilj, nije mi u prirodi da budem militantni zagovarač! :))))

Da li u ishrani koristite neki od top 10 superfood proizvoda: Maca, Moringa, Spirulina, Acai…?

Nisam misljenja da postoji namirnica koja je zdrava za svakoga. Pričamo o tome kako bi za svakog čoveka trebalo da postoji individualan pristup u prevenciji i u lečenju. Tako je i sa hranom, ili suplementima. Individualno je koji superfood proizvod kome odgovara. Ono što je za nekoga zdravo, za drugog predstavlja usporavanje metabolizma. Kada bismo mi, odrasli ljudi bili u stanju da osluškujemo svoj organizam kao što to sa lakoćom rade mala deca, uvek bismo tačno znali koja hrana je dobra za nas i prosto bi samo to jeli. Ja, kada nisam sigurna da li neki proizvod meni odgovara, to proverim na “bicom” aparatu. A uzgred budi rečeno, probala sam gotovo sve od ovih superfood proizvoda, kampanjski, jedno po jedno. :)))

 Kako Anica nalazi mir? Koje sastojke koristi?

Pa gde bi meni kraj bio kada bih u potpunosti našla svoj mir?! Bilo bi mi dovoljno i da sam na tom putu! Spoznaja da smo mi sami odgovorni za sve što nam se dešava, spoznaja da nema loših dešavanja već samo korisnih…i želja za učenjem…i ljubav…možda su neki od činilaca. Za mene!

Previous postNext post